Diptych Black & White and Monochrome

Diptychfotografie is een krachtige manier om verhalen te vertellen. Een Diptych of, diptiek in het Nederlands is een tweeluik. Dit komt van het Griekse woord diptychos wat dubbelgevouwen betekend. Het wordt vaak gebruikt in de kunstwereld en verwijst naar twee of meerdere panelen die samen één kunstwerk vormen, meestal met een gemeenschappelijk thema. In de fotografie is een diptych een combinatie van twee foto’s die samen een betekenisvolle relatie hebben. Naast een diptych is er ook een triptych, een drieluik of zelfs polyptych wat uit nog meer panelen bestaat.

Deze soort van fotografie geeft je de mogelijkheid om jouw unieke en creatieve visuele verhaal te vertellen waarbij je contrasten of overeenkomsten benadrukt en je emoties oproept. Je vergroot daarmee de impact van je foto. In deze workshop diepen we samen dit concept uit, we kijken op welke creatieve manieren je hiervoor te werk kunt gaan. Of je nu al lang fotografeert of net aan je fotografische reis begint, deze workshop zal je inspireren om je breder te laten kijken en jouw foto’s naar een andere niveau te brengen. 

Zwart wit en monochroom fotografie lenen zich uitstekend voor het versterken van je verhaal. Werken met zwart-wit vraagt een hele andere manier van kijken. Contrasten, licht en schaduwspel worden belangrijker in een foto maar ook de vormen en het lijnenspel. Zwart-wit en monochroom foto’s hebben de kracht om emoties en verhalen te benadrukken zonder de afleiding van kleur. Ze kunnen ook een nostalgische, tijdloze en dramatische sfeer creëren. Omdat kleurinformatie ontbreekt, wordt de aandacht gevestigd op de compositie, vormen, lijnen en contrast.

Tijdens de workshop zal ik de verschillende manieren van combineren nog wat verder uitdiepen met jullie. Je mag alle kanten op qua fotografie. Jij vertelt jouw verhaal door beelden te combineren die elkaar versterken. Dat kan portret,  macro of landschap zijn, iets wat jouw aanspreekt tijdens de workshop en je graag wilt laten zien in een verhaal.

Arnhem Park Zypendaal/Sonsbeek

Vrijdag 19 Januari 2024
Zaterdag 30 maart 2024

9:00-13:00

€ 125,- pp. Incl. ontvangst koffie, thee, feedback op 3 foto's.

Min. 3, max. 6
Vrijdag 16 Februari 2024 (nog 1 plaats)
Zaterdag 30 maart 2024 (VOL)

Workshop recensies klik op icoon


Warnsborn Arnhem

Vrijdag 15 november 2024

9:00-13:00

€ 125,- pp. incl. ontvangst koffie, thee, feedback op 3 foto's.

Min. 3, max. 6
Vrijdag 15 november 2024 (nog 2 plaatsen)
.

Workshop recensies klik op icoonDeze workshop gaat o.a. over:

 • Compositie, perspectief, contrast, licht en lijnenspel.
 • Verhaal weergeven door middel van 2 of meerdere beelden die een visuele samenhang hebben.
 • Werken met de zwart wit / monochroom optie van je camera (raw + jpg)

Niveau:

 • Iedereen werkt op zijn eigen niveau. (Het is wel fijn als je al in de diafragmavoorkeuze stand of manueel fotografeert en weet hoe diafragma,sluitertijd en iso samenwerken. ) Maar laat dit je vooral niet afschrikken.
 • Twijfel je of deze workshop geschikt voor je is, neem dan even contact met me op.

Wat mag je meenemen voor deze workshop:

 • Camera.
 • Statief mag zeker.
 • Neem lenzen mee waar jij mee wilt werken. Voor macro bv. Macrolenzen, Vintage lenzen, Lensbaby lenzen en macro converters, 50mm met voorzetmensjes, Laowa lenzen.
 • (Led) lampjes als je die eventueel wilt gebruiken met macro om meer contrast te maken voor zwart wit.
 • Fotografeer je graag (intiem) landschap neem dan mee waar jij mee wilt werken. bv. lensbaby's, 50mm, 24-70 of telelens.
 • Batterijen
 • Geheugenkaartjes
 • Juiste kleding, laagjes is altijd prettig, regenbroek, laarzen of stevige wandelschoenen.
 • Eventueel een matje voor je knieën.
 • Je eigen lunch en drinken meenemen.