Olloclip.

Vorig jaar zomer kocht ik voor mijn smartphone de OLLOCLIP IPHONE 7/8- 7/8 PLUS CORE LENS. 

Ik wilde meer met mijn smartphone kunnen doen omdat ik genoodzaakt was alleen met mijn telefoon te fotograferen tijdens mijn zomervakantie. Mijn Nikon camera zou ik thuis laten. Dus ik ging op zoek naar Olloclip want die naam was mij al een paar keer opgevallen. Wat mij fijn leek aan de Olloclip was dat hij vast op je telefoon zat in plaats van een clip er bovenop. En ik zag dat er 3 lensjes in een houder zaten wat mij ook wel praktisch leek, zo heb je alles bij elkaar. Mijn keuze was dus al snel gemaakt en ik bestelde de set via internet.

Dubbele functie van de ‘hanger’.

Met het uitpakken van de set valt me gelijk de stevigheid op van zowel de lensjes als de houder, kwaliteit. De lenshouder kun je op de genoemde ‘pendant stand’ klikken die je bijvoorbeeld aan je broekriem kunt hangen of aan je tas. De ‘pendant stand’ kun je omtoveren in een klein statiefje. Door de hanger open te klappen kun je je telefoon erin zetten zodat hij stevig blijft staan. Het was even zoeken voor mij hoe hij openging. Ik zag wel een opening maar het lukte me niet gelijk om hem uit elkaar te krijgen, zeker niet de eerste keer. Ik gebruik hem niet als statief, maar het is natuurlijk altijd fijn om zo’n klein ‘statiefje’ bij de hand te hebben.

olloclip pendant stand
olloclip pendant stand
olloclip pendant stand

Te gebruiken op zowel voor- als achtercamera

Om de lenzen van Olloclip te gebruiken hoef je ze alleen maar over de bovenkant van je telefoon te schuiven. De lensjes werken op zowel de camera aan de achterkant als op de selfie camera aan de voorkant van je telefoon. Nu ben ik geen selfie type maar die optie is natuurlijk super handig en leuk.

Screen protector

Aangeraden wordt om de Olloclip zonder screen protector te gebruiken. Maar de Olloclip lenzen voor de iPhone 7 en 8 zijn zo ontworpen dat ze gebruikt kunnen worden samen met een dunne screen protector en dat klopt. Ik had alleen op een gegeven moment een dunne hoes erop laten zitten omdat ik dat fijner en veiliger vond maar dat was dus niet handig. Dan is het te dik voor de houder en is de kans groot dat je protector glas breekt door de druk. Dat gebeurde in ieder geval bij mij. Ik ben af en toe ook nogal eens wat te hardhandig en dat moet je niet doen. Doe het altijd met beleid als je een screen protector hebt, dat kan ik je aanraden. Dan gaat het goed.

Nadat ik één screen protector heb laten sneuvelen is het me niet nog een keer gebeurd, omdat ik de hoes er nu altijd af laat en hem er rustig op schuif, dan klikt hij er heel makkelijk op.

Connect systeem van de lensjes

Speciaal voor iPhone 7 en 8 heeft Olloclip het Connect systeem ontwikkeld, waarmee je snel van lens kunt wisselen. Je hoeft namelijk de houder niet te wisselen, maar alleen je lens. Zo heb je heel snel de juiste lens voor de juiste omgeving gewisseld voor je smartphone camera.
De lensjes zijn overigens alleen uitwisselbaar met andere lenzen voor de iPhone 7/8.
De Multi Device Clip en de lenzen voor de iPhone X maken allebei gebruik van het nieuwe(re) Connect X systeem, deze zijn wel allemaal uitwisselbaar met elkaar.

De lensjes van de set bestaan uit een fisheye, een super-wide lens voor groothoek en een macro lens die 15X vergroot. De  macro lens bevindt zich onder de fisheye lens. Door die eraf te draaien kun je met de macro lens werken.
De lensjes zijn gemaakt van een hoogwaardige kwaliteit glas met meerdere lagen coating. Dat is duidelijk terug te zien in de foto’s.

Super Wide lens

De Super-Wide lens zorgt voor een hoek van ruim 120 graden. Deze lens gebruik ik erg vaak. Zeker toen wij vorig jaar zomer in Roemenië waren en we velen kerken hebben bezocht van binnen, dan is het geweldig om meer groothoek te hebben. Dat combineerde ik ook nog eens met een panorama opnamen verticaal. Natuurlijk heb je daardoor wel vertekening maar dat vond ik niet erg. Ook met het fotograferen van landschappen of in steden is hij erg fijn. De kwaliteit van deze lens is erg goed.

Macro

Als echte macro fan is dit lensje natuurlijk heerlijk om bij je te hebben. Hij maakt mooie heldere beelden. Je moet wel erg dicht op je onderwerp zitten omdat hij zo sterk vergroot. Dat is niet altijd makkelijk. Je beweegt zelf al snel maar je onderwerp soms ook. Wat ik daarvoor als tip mee kan geven gebruik je burstmodus op je iPhone. Zolang je de knop ingedrukt houdt blijft je camera heel snel achter elkaar foto’s maken. Achteraf kun je dan door op selecteer te drukken in je fotorol een aantal beelden uitkiezen die het scherpst zijn.

Voor de iPhone 7 en 8 is er ook een speciale macro set waarbij je ook voor meer afstand kan kiezen. Dit is de Olloclip Macro Pro Lens Set voor iPhone 7 en 8. Deze Macro Pro set heeft 3 verschillende vergrotingen: 7x, 14x en 21x.
Deze lens zal ik binnenkort testen en de verschillen met jullie delen in een nieuwe blog.

Fisheye

Met deze fisheye lens kun je een hoek van 180 graden vastleggen. Hij laat je foto als een soort bol zien waarbij je je eigen voeten erop kunt krijgen terwijl je recht vooruit fotografeert. Ik ben niet echt iemand voor een fisheye maar het levert wel grappige beelden op. Ik heb er nog niet zoveel mee gedaan maar hier is een aantal beelden die ik wel erg mooi vond werken in zwart wit.

Wat is mijn conclusie van de set?

Voordeel:

  • Ik heb me niet vergist in de set. Je voelt echt dat het kwaliteit is. Hij is gemaakt van een stevig materiaal en kwaliteit glas. Plaats je hem op je telefoon dan zit hij ook gewoon op zijn plek en verschuift hij niet. Dat vind ik echt een voordeel in vergelijking met de ‘knijper’ lensjes die toch eerder verschuiven en boven je telefoon uitsteken.
  • Er zitten meerdere lenzen in een houder dus je hebt alles bij elkaar. Je hebt op deze manier een lens aan de voorkant en achterkant zitten van je telefoon.
  • Je kunt ze gebruiken met alle foto en film apps.
  • Erg mooie foto kwaliteit.

Nadeel:

  • Helaas kun je hem alleen gebruiken zonder een telefoon hoesje. Dat vind ik jammer omdat de telefoon zonder zo glad is. Wat ik dan vaak doe is mijn telefoon in een Joby statiefje klemmen. Ten eerste kan ik met een hand dan lekker het statiefje vast houden en hangt niet het hele gewicht van de telefoon in een paar vingers want de iPhone 8 is best zwaar. En de andere hand kan de telefoon bedienen wat ook wel weer relaxed is omdat je niet zo dicht bij elkaar zit met je handen. Ik houd soms wel mijn duim als extra zekerheid op de onderkant van de smartphone houder en de telefoon zeker als ik bij water in de buurt ben.
  • Hij is misschien niet goedkoop maar je moet er ook rekening mee houden dat je 3 lensjes ervoor krijgt.

Welk type is voor jouw smartphone geschikt?

Wil jij ook graag meer fotograferen met je smartphone en heb je interesse om dit te doen met een smartphone lensje dan adviseer ik je voor kwaliteit te gaan. Om te beginnen en het uit te proberen hoe je losse lensjes vindt werken zijn goedkope lensjes leuk en logisch maar het resultaat is echt van mindere kwaliteit en dat is best wel zonde als je een dure telefoon hebt.

De Olloclip koop je voor jouw type telefoon. Voor de oudere modellen zoals bv de iPhone 6 worden ze niet meer bijgemaakt. Inmiddels zijn er wel weer nieuwe modellen voor de iPhone X types. Let dus goed op bij het bestellen ervan dat je de juiste bestelt, voor jouw type telefoon.

Olloclip heeft nu ook 2 multi device clip types: Deze 2 sets kun je testen tijdens mijn Smart-Art phone workshops met dank aan Degreef en Partner, evenals diverse Joby statiefjes.

Dit zijn de:

Olloclip Multi Device Clip Wide Angle en Macro Intro lens set.

Olloclip Multi Device Clip Fisheye, Super Wide en Macro Essential smartphonelens set.

Uit ervaring weet ik nu dat je deze oa. kunt gebruiken op de oudere modellen van iPhone zoals de iPhone 5 en 5S. of op diverse Android modellen, waar hij ook meer voor bedoeld is. Waar je dan goed naar moet kijken is of het deel waar je camera zit glad is. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de iPhone 5 waar deze lensjes heel goed op blijven zitten. De camera is helemaal glad, gelijk met de oppervlakte van de iPhone. Of op de oudere Samsung modellen, waarbij de camera dieper ligt, blijft hij ook goed zitten.

Bij telefoons waar het lensje wat hoger ligt, zoals bijvoorbeeld mijn iPhone 8+ blijft hij niet goed zitten en krijg je vignettering in de hoeken. Hij is daar dan ook niet voor bedoeld. Deze 2 sets zijn goedkoper dan de sets voor één type telefoon. De kwaliteit is ook wel wat minder dan die van de duurdere sets die je voor je eigen type telefoon koopt en dat is logisch. Het zijn als het ware instapmodellen waarmee je kunt testen of je het fijn vindt om met losse lensjes te werken. En zeker voor de juiste type telefoons werken ze prima.

Omdat ik ook wat meer afstand fijn vind voor de macro heb ik zelf de macro 7x van de multi device clip intro set lens ook op mijn telefoon gebruikt omdat ik de macro set voor mijn eigen telefoon nog niet had. Dit werkte wel maar je moet wel de clip in de gaten houden. Omdat hij niet helemaal goed blijft zitten heeft hij wel iets vertekening in de hoeken. Ik ben daarom ook erg benieuwd naar de macro set speciaal voor de 8/8+. Ik hou jullie op de hoogte. 🙂

 

Hier nog een aantal beelden die zijn gemaakt met de Olloclip. Klik op een foto om groter te maken.

Instagram
LinkedIn
LinkedIn
Share
RSS

Privacy Preference Center

error: Content is protected !!