Review MEfoto backpacker air statief & mobile phone tripod clamp CPC-02 van Sunwayfoto.

Zoals de meeste van jullie weten gebruik ik geen statief met macrofotografie. Ik houd niet van dat gesleep en het belemmert mij in mijn creativiteit. Maar sinds ik  met de Lensbaby en filters op pad ga in het landschap heb ik wel een statief nodig. En ik moet zeggen dat het best wel relaxed is in plaats van dat je in allerlei houdingen ligt tijdens macrofotografie. Maar het blijft toch een gesleep.

Ik fotografeer al jaren intensief met mijn iPhone en tot vorig jaar zomer was dat altijd heerlijk licht op pad gaan. Maar ook daarin krijg ik steeds meer wensen en wil ik steeds meer uitproberen. Zo begon het met lensjes voor de smartphone van Olloclip en al gauw kwam er ook de Osmo mobile 2 gimbal bij om te filmen. Een wens die ik al jaren heb en nu met de telefoon aan het uitproberen ben. En daardoor kwam ik al gauw erachter dat ik toch ook weer een statief nodig had voor mijn smartphone maar ik wilde niet met mijn zware statief gaan zeulen voor een smartphone.

Het is dan ook erg fijn dat ik De MeFOTO Backpacker Air in combinatie met de Mobile phone tripod clamp CPC-02 van Sunwayfoto mocht testen van Fotovideoretail. Hierbij mijn bevindingen van beiden.

DSC_9979-mefotostatief globe trotter air klein

MEFOTO BACKPACKER AIR STATIEF
De MeFOTO Backpacker Air is een lichtgewicht en compact statief. Daardoor is hij ideaal voor smartphones. Maar ook voor kleine 
compact camera’s, action camera’s, systeemcamera’s of lichte spiegelreflexen. Omdat je hem zo klein kunt inschuiven past hij makkelijk in een medium maat tas. 

HYPERLOCK POOTSYSTEEM
De Backpacker air heeft een HyperLock pootsysteem. Dit betekent dat er per poot, 5 pootdelen in een keer uitgeschoven kunnen worden. Een simpele halve draai deblokkeert de hele poot in één keer en je kunt hem daarna op elke positie weer vastzetten. Je moet wel even goed controleren of hij vast zit want in het begin gebeurde het me wel eens dat de poten steeds inschoven en dat wil je niet als je smartphone of camera erop staat. Dit kun je het beste doen door de poot eerst helemaal uit te schuiven. Daarna houd je het bovenste poot deel in je linkerhand goed vast terwijl je met je rechterhand het onderste deel een halve draai naar rechts draait. Controleer daarna gelijk even of de poot goed vast zit door tegen de onderkant van je poot te duwen. Als je eenmaal doorhebt hoe het werkt vind ik het zelf ideaal.
Dus geen gehannes met meerdere segmenten in een poot die je allemaal apart vast moet draaien.

SMARTPHONE HOUDER
Het statief wordt geleverd met een smartphone-houder. Deze kun je makkelijk uitschuiven van 48-tot 100 mm. Hij is erg stevig ook al lijkt of voelt dit niet zo. Maar de metalen geleidertjes die binnenin zitten, die je niet ziet als hij ingeschoven is, geven hem die stevigheid. Ik was bang dat mijn telefoon er niet recht in zou blijven staan of dat hij er zo uit zou schieten maar niets is minder waar. Het is verrassend stevig en klemt erg goed.

De originele smartphone houder.

Mefoto globe trotter air statief 01

SUNWAYFOTO TRIPOD CLAMP CPC-02
Ik heb echter de CPC-02 Sunwayfoto tripod clamp ook mogen testen en uiteindelijk is die erop gebleven. Ik vind het fijn dat ik mijn telefoon er vast in kan schroeven zodat ik zeker weet dat hij er niet uitvalt. Mijn telefoon (iphone 8+) is nogal zwaar mede door het hoesje en daarnaast gebruik ik ook nog eens stevige lensjes wat het geheel nog zwaarder maakt.
De Sunwayfoto tripod clamp is helemaal van metaal en super stevig. De clamp heeft kleine rubbere antislip stukjes aan beide kanten waar je je telefoon in klemt. Je telefoon zit er dan ook muurvast in. Door middel van een schroef aan de bovenkant draai je hem groter of kleiner en tegelijk vast of los. Misschien wel wat omslachtiger dan de originele houder maar dat vind ik niet erg. Wil je in een andere hoek fotograferen of filmen dan hoef je alleen maar het balhoofd van het statief te draaien. De Sunwayfoto tripod clamp is Arca-swiss compatibel. Dat wil zeggen dat hij op de meeste moderne koppen past. 
Uiteraard kan hij ook met de ¼-inch schroef op alle andere koppen.

Sunwayfoto tripod clamp

Mefoto globe trotter air statief 02

BLUETOOTH & SELFIE STICK

Het statief wordt geleverd met een oplaadbare Bluetooth afstandsbediening die aan een poot kan worden gemonteerd. Deze bluetooth-bediening kan je opladen met een meegeleverd usb-snoertje. Tijdens het opladen knippert de cirkel met cameralogo rood. Aan de zijkant zit de aan- en uitknop. Zet je de bluetooth-bediening aan, dan kleurt het cameralogo blauw.

De telescopische middenkolom kan je ombouwen tot een selfie-stick door de verzwaringshaak er vanaf te halen en hem aan de bovenkant eruit te schuiven. De lengte van de stok zelf is dan 61 cm. (gemeten zonder balhoofd). Deze selfie-stick is superhandig wanneer je vlogt, zeker in combinatie met de afstandbediening. Je kunt de bluetooth-bediening natuurlijk ook gebruiken voor situaties waar je met één hand je smartphone vasthoudt, bijvoorbeeld op moeilijk bereikbare plekken. Of wat denk je van straatfotografie; niemand die in de gaten heeft dat je een foto maakt.

BALHOOFD EN SNELWISSELPLAAT
Het balhoofd kan belast worden tot 8 kilogram. Hierin zit een snel wisselplaat, met een schroef. Tenslotte wordt hij geleverd met een handige draagtas mocht je geen ruimte meer in je tas hebben.

SPECIFICATIES:
Maximale gewichtscapaciteit:  8 kg
Aantal benen: 3 poot/poten
Hoogte (max): 173 cm
Hoogte (min): 30,5 cm
Tripod hoofd: Ball Head
Lengte wanneer opgevouwen: 31 cm
Gewicht: 1,5 kg
Hoogte (middelste kolom niet verhoogd): 114,6 cm
Monopod hoogte ( min): 30,5 cm
Materiaal: Aluminium
Kleur: Zwart, titanium(zilvergrijs), blauw, groen, oranje, rood  en paars.

Ja en waar gebruik je dat statief dan wel voor hoor ik je al vragen?
Natuurlijk heb je bij het merendeel van smartphone fotografie geen statief nodig. Maar net zoals met gewone fotografie zijn er een aantal mogelijkheden waarin je hem echt nodig hebt. Als eerste gebruik ik hem voor timelapse fotografie met mijn smartphone. Deze optie zit tegenwoordig op bijna iedere nieuwe smartphone. Super leuk om te doen maar je hebt er wel een statief voor nodig. Maar ook voor lange sluitertijden met je telefoon heb je een statief nodig. En…. als je zelf helemaal voor de camera wilt staan tijdens het filmen of fotograferen dan is een selfie stick niet voldoende. Een enkele keer gebruik ik hem ook als ik met gadgets werk voor de lens dan heb ik mijn handen tenminste vrij.

VOORDELEN:
– Licht in gewicht.
– Lekker klein en past makkelijk in je tas.
– Bluetooth met afstand bediening
– Om te bouwen tot selfiestick zo heb je 2 in 1.
– Poten makkelijk uit te schuiven en vast te zetten met een draai.

NADELEN:
– Je kunt niet zien wanneer de afstandbediening leeg is. Van zo’n klein eenvoudig maar super handig accessoire kan je dit denk ik ook niet verwachten. Dus check in ieder geval altijd even of het lampje nog brand en met dit soort dingen is het altijd handig als je het van te voren even oplaadt.

 

WIE IS ANDREA ?
smartphone workshops andrea gulickx 19
Ik ben Andrea Gulickx en fotografie is altijd mijn grote passie geweest. Ik deel deze passie in macro workshops en Lensbaby macro en -landschap workshops. Ik vertel hierover ook graag in mijn lezingen. Mijn iphone is de enige camera die ik altijd bij me heb en daar fotografeer ik dan ook meer mee dan met mijn Nikon spiegelreflex.
Je kunt me op meerdere social media vinden maar Instragram is wel mijn favoriet. Ik deel hier mijn iPhone stories.
Ik ben  zelf zo’n grote fan van smartphone fotografie geworden dat ik mijn enthousiasme en creativiteit daarin graag met jullie deel in mijn smartphone fotografie workshops. De nadruk hierin zal liggen op creativiteit.
instagram andrea iphone stories

RELATED POSTS

Smart (phone) photographer.

Review Lensbaby Velvet 56

Review Lensbaby sweet 50

Instagram
LinkedIn
LinkedIn
Share
RSS

Privacy Preference Center

error: Content is protected !!