Review Laowa Argus 35mm F0.95

Zo’n anderhalf jaar geleden mocht ik al een keer de Laowa Argus 35 mm uitproberen. Ik nam de lens mee naar de stad. Ik was er gelijk super enthousiast over. Ook dit jaar mocht ik hem een paar keer uitproberen en ik ben alleen maar enthousiaster geworden.

Uniek Bokeh

De Laowa Argus 35mm f/0.95 FF is de eerste 35mm-lens voor fullframe-camera’s met een maximaal diafragma van f/0.95.  Het unieke aan deze lens is de minimale scherptediepte. Door zijn maar liefst 15 diafragmabladen heeft deze Loawa Argus een prachtig dromerig bokeh. Als Lensbaby freak doet hij me qua bokeh gelijk aan de Lensbaby composer Pro met de Sweet 50 optie denken. Alleen dan zonder de tilt-shift functie.

Kenmerken:

Brandpuntsafstand: 35mm
Maximaal diafragma: f/0.95
Lensmount: Canon RF / Sony FE / Nikon Z
Geschikt voor fullframe: ja
Gewicht: 755gr
Lengte x diameter: 103 x 77mm
Stof- en spatwaterdicht: nee
Beeldstabilisatie: nee
Minimale scherpstelafstand: 50cm
Vergrotingsfactor: 0.1x
Filtermaat: 72mm

Geschikt voor:

Deze lens perfect voor portret-, product-, landschap,- en reportage fotografie. Maar door zijn grote lichtsterkte zeker ook voor videografie.

Als creatief fotograaf vind ik deze lens zelf ook geweldig in een stadse omgeving. En niet alleen buiten in de stad, ook in gebouwen komt hij heel goed tot zijn recht door zijn grote lichtgevoeligheid. Dit merkte ik vooral in het Louwman auto museum in Den Haag. Terwijl anderen fotografen de iso soms op 1000 hadden staan, hoefde ik mijn iso niet hoger dan 300 te zetten wanneer ik met diafragma F0.95 werkte.

Handmatige lens.

De Laowa Argus 35mm is een handmatig lens. Daardoor misschien niet gelijk voor iedereen geschikt. Echter is deze lens zeker ontworpen voor de creatieve fotograaf. Je kunt er echt kunstzinnige beelden mee maken. Scherpstellen met diafragma F 0.95 kan een uitdaging zijn omdat de scherpte zo gering is. Zeker in de natuur kan dit wel eens lastig zijn met de wind. In dat geval gebruik ik meestal de ‘continu opname’ optie in mijn camera. Deze zet ik dan op de snelste stand waardoor de camera meerdere opnames na elkaar maakt waar ik dan later de scherpste opname uit kies. De focus-peeking optie op mijn camera komt dan ook goed van pas.

Conclusie:

Als creatief fotograaf is dit een lens naar mijn hart. Ik ben er erg enthousiast over. Je kunt er mooie abstracte beelden mee maken maar ook super dromerig. Het is geweldig dat je met de beeldhoek van deze lens zoveel onscherpte kunt krijgen in je achtergrond. Daardoor krijg je echt bijzondere en unieke beelden. Laowa is dan ook een bedrijf dat risico’s durft te nemen en niet schuwt om bijzondere lenzen te ontwerpen die voor echte liefhebbers zijn.

Al deze beelden zijn met de Nikon Z6 I full frame camera gemaakt. Wil je nog meer resultaten zien, bekijk dan mijn Lensbaby Laowa Argus 35mm F0.95