INSPIRATIE LENSBABY OMNI CREATIVE FILTERSYSTEM in combinatie met macrofotografie

2 jaar geleden begon ik te experimenteren met kristallen en prisma’s voor mijn lens om ‘lichtflairs’ en andere bijzondere vervormingen te maken in mijn foto’s. Ook tijdens een aantal workshops konden cursisten dit uitproberen. Dit is nog niet zo makkelijk want eigenlijk kom je altijd een handje te kort. Ik was dan ook zeer verrast en super blij toen Lensbaby USA de Lensbaby OMNI filterset aankondigde.

De filterset is er in 2 maten.
Kleine set voor filtermaat 42mm – 58 mm.
Deze set heeft de volgende stepupringen:
42-58
52-58
55-58
In dit rijtje mist de filtermaat van de lensbaby optics die is 46mm. Je kunt hem uiteraard wel gebruiken voor lenzen met een kleinere filtermaat maar dan zul je de step-up ring zelf moeten kopen van je filtermaat in dit geval 46 naar de filterring maat 58(dit is de filterring maat zelf). Maar is die maat er niet dan kun je ook 46 nemen naar een van de beginmaten van de overige ringen die er al bij zitten en koppel je de 2 step-up ringen aan elkaar en daarna aan de filterring. Dus bijvoorbeeld een 46 – 52 of een 46 – 55.

Grote set voor filtermaat 62 mm – 82 mm.
Deze set heeft de volgende stepupringen:
62-77
67-77
72-77
82-77 stepdown
Ook deze kun je uiteraard gebruiken op de Lensbaby optics. of andere lenzen met een kleinere filtermaat. Maar je zult dan een extra step up ring moeten kopen voor de lensbaby is dit dan bijvoorbeeld 46-77.
Maar is die maat er niet dan kun je ook 46 nemen naar een van de beginmaten van de overige ringen die er al bij zitten en koppel je de 2 step-up ringen aan elkaar en daarna aan de filterring. Dus bijvoorbeeld een 46 – 62 of een 46 – 67. of (jouw filtermaat – 62),(jouw filtermaat – 67) of (jouw filtermaat – 72).

Maak je vaak gebruik van de Lensbaby maar werk je bijvoorbeeld ook met een 70-200 die filtermaat 77 mm heeft, of een andere lens met grotere filtermaat dan zou ik altijd voor de grote set gaan het is zonde als je hem dan niet zou kunnen gebruiken op andere lenzen.

De set bestaat uit meerdere onderdelen. Een filterring, die je aan de voorkant van je lens kan schroeven(eventueel met behulp van stepupringen) Hierop zitten 2 magneetvormpjes geklikt met holle uitsparingen erin. Los erbij zitten 2 kleine armpjes met een magnetisch holle vorm aan de ene kant en een magnetisch bolletje aan de andere kant. En dan heb je nog de ‘funtools’ die erbij horen, 3 stuks. Een stretchglass, rainbowfilter en seahorse kristal. Deze tools hebben een magnetisch bolvormpje zodat je ze op de ‘armpjes’ kunt klikken. De magneetjes zijn ontzettend sterk dus ze blijven goed zitten. De ‘armpjes’ zijn makkelijk alle kanten op te buigen zodat je de kristallen voor je lens kunt plaatsen of juist even er naast als je ze niet wilt gebruiken. Op deze manier kun je gewoon je beide handen aan de camera houden. Super gaaf!

Voor mij gelijk een aanleiding om aparte workshops hiermee te gaan maken waarin iedereen een Lensbaby OMNI filterset kan lenen. Op deze manier krijg je de kans om te kijken of het iets voor je is. Dit is mede mogelijk gemaakt door Transcontinenta waar ik erg blij mee ben.

Voor de workshops heb ik de grote set en deze kan op iedere lens tot filtermaat 82 gebruikt worden met behulp van step up ringen.

Voor de lenzen met een kleinere filtermaat heb ik tijdens de workshops ook kleinere stepup ringen. Geef altijd even aan welke lenzen je wilt gebruiken tijdens de workshop zodat ik kan kijken of ik de juiste stepup ringen voor je heb.

Er is ook een uitbreidings set waarin een kristal spear zit, triangulair prism en een scalloped window.

Waar kun je de OMNI oa. voor gebruiken.

  • Subtiele vervagingen van een te aanwezige achter- en voorgrond
  • Gave Lightflairs en light leaks maken, subtiel of zeer aanwezig
  • Regenboog flairs of regenboogvlakken maken
  • Spiegeleffecten maken
  • Bokeh creëren of verdubbelen
  • Vervreemdende vlakken in voor of achtergrond maken of aan de randen van je foto.
  • Kleurvlakken toevoegen aan je foto dit komt meestal van een weerspiegeling.

Je kunt het dus zo gek maken als je wilt of juist heel subtiel inzetten. Het is erg handig om de omgeving van je onderwerp ermee te ‘coveren’ maar ook te benadrukken als hij te saai is. Hierbij een aantal beelden op macrogebied waarvan sommige het verschil laten zien met of zonder gebruik van de Lensbaby OMNI filterset.
De sets gaan ook ingezet worden bij de oa. Lensbaby City workshop en er komt nog meer.

Heb je vragen over de OMNI filterset of workshops mail me gerust. Ik weet dat er op het moment mensen wachten op hun set. Lensbaby USA was al snel uitverkocht en er was een grote backorder. Hopelijk ontvangen jullie hem snel.

Let op: Ik wil jullie nog wel een ding meegeven. Omdat je met glas te maken hebt en je het voor je lens plaatst zou ik wel uitkijken met zon. Hou je camera niet te lang in een positie als je met de zon op de kristallen werkt het schijnt toch je sensor in. Ik gebruik ze zelf ook heel veel uit de zon om subtieler en andere resultaten te krijgen.

Het vergt veel experimenteren maar er is zoveel uit te halen. De mogelijkheden zijn eigenlijk oneindig waar je het voor wilt gebruiken. Ik vind het een super uitvinding van Lensbaby en erg gaaf om mee te werken.

LENSBABY OMNI FILTER
LENSBABY OMNIFILTER

Left before: Laowa 60 mm without OMNI ifilter. After: Laowa 60 mm  with OMNI filter with Stretchglass  Right before: Lensbaby Velvet 56 without OMNI filter After: Lensbaby Velvet 56 with Lensbaby OMNI filter with Stretchglass & Rainbowfilm.

Before: Laowa 60 mm without OMNI ifilter. After: Laowa 60 mm with OMNI filter with Stretchglass

LENSBABY OMNIFILTER
LENSBABY OMNIFILTER LENSBABY OMNIFILTER

Subtiele vervagingen van de omgeving en highlights verzachten.
Left
 before: Laowa 60 mm without OMNI ifilter. After: Laowa 60 mm  with OMNI filter with Rainbowfilm & Stretch glass. Right before: Laowa 60 mm without OMNI filter After: Laowa 60 mm  with Lensbaby OMNI filter with Stretch glass & Rainbowfilm.

LENSBABY OMNIFILTER

Lensbaby Velvet 56 OMNI filter and Stretchglass.

LENSBABY OMNIFILTER

Lensbaby Velvet 56 OMNI filter and Stretchglass.

LENSBABY OMNIFILTER
LENSBABY OMNIFILTER

Add light flairs or drama/ fun effects, stretchy and swirly bokeh.
Left : Lensbaby Velvet 56 with OMNI filter with Stretchglass Right : LAOWA 60 MM with OMNI filter with After : Seahors cristal & Stretchglass.

LENSBABY OMNIFILTER
LENSBABY OMNIFILTER

Shot on Madeira:
Left : Composer pro with Sweet 35 & OMNI filter with Chistal spear and rainbowfilter Right : 24-70 lens Nikon with OMNI filter with Stretchglass.

LENSBABY OMNIFILTER
LENSBABY OMNIFILTER

It is great to cover the background on a subtle way, soften edges and add colour.
Left
: Lensbaby Velvet 56 & OMNI filter with Chistal spear and rainbowfilter Right : Laowa 60 mm with OMNI filter and Stretchglass.

LENSBABY OMNIFILTER
LENSBABY OMNIFILTER

Light leaks effects:
Left
: Laowa 60 mm with OMNI filter with Stretchglass and rainbowfilter Right : Laowa 60 mm with OMNI filter with Stretchglass and rainbowfilter

LENSBABY OMNIFILTER

To add rainbow colours or swirling effects.
Laowa 60 mm with OMNI filter with Stretchglass and swirling effects with rainbowfilter

LENSBABY OMNIFILTER

Mirror effects:
Laowa 60 mm with OMNI filter with Stretchglass and rainbowfilter

LENSBABY OMNIFILTER
LENSBABY OMNIFILTER

Left : LAOWA 60 MM with OMNI filter with Kristal spear & Stretchglass. Right: LAOWA 60 MM with OMNI filter with After : Rainbow filter

LENSBABY OMNIFILTER

LAOWA 60 MM with OMNI filter with Kristal seahorse

 

See in a new way and Have fun!

Instagram
LinkedIn
LinkedIn
Share
RSS

Privacy Preference Center

error: Content is protected !!