Sinds het social media en internet tijdperk krijgen we een overvloed aan informatie en beelden naar ons toegeworpen en al die informatie is soms overrompelend. Al zonder het internet zijn er voor mij momenten dat mijn creatieve geest teveel tegelijk wil doen en te snel wil gaan. Dat zorgt ervoor dat ik geblokkeerd raak. Mijn hoofd zit dan te vol met ideeën. Soms is het goed om alles even te laten rusten en er van een afstand naar te kijken. Lukt dat? Eerlijk gezegd niet altijd. Ik kan erg impulsief zijn. Het helpt je niet als je denkt zoals Pipi Langkous met haar quote: ‘Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan’. Daar heb ik ook wel eens ‘last van’.

Zo heb ik sinds 3 jaar in mijn werkruimte een 2e werkplek staan waar ik kan gaan schilderen. Ik heb een aantal keer de kwast in de hand genomen en ben gaan schilderen, super leuk én moeilijk en ik heb de rust er nog niet genoeg voor. Praktisch gezien komen er ook nog een aantal dingen bij kijken die niet handig zijn om nu te ondernemen. Ondanks dit soort opwellingen, lukt het me steeds beter om me eerst goed te oriënteren, in te lezen en het in me te laten landen voor wanneer de tijd daar is.

Toch ben ik blij dat ik kan denken als Pipi Langkous. Mijn enthousiasme en nieuwsgierigheid krijgen al snel de overhand voor het maken van keuzes. Vertrouwen in mijn intuïtie en het volgen van mijn gevoel helpen hier ook bij en misschien nog belangrijker niet bang zijn om fouten te maken. De reden dat mensen vaak terughoudend zijn om stappen te ondernemen heeft meer te maken met het feit dat ze vaak bang zijn om fouten te maken, geen tijd hebben (lees nemen) of misschien in sommige gevallen er geen geld voor hebben. Maar is dit altijd nodig? Je hoeft niet groot te beginnen om ergens in te groeien. Het is vaak belangrijker dat je de eerste stappen zet, niet bang bent om te vallen, en de flow erin te brengen. Iemand zei ooit eens tegen mij als je de eerste stap eenmaal gezet hebt blijf je lopen, en dat is zo waar. En vooral op je eigen gevoel af gaan. Zo zijn er momenten in je leven waar je geraakt wordt door iets wat je ziet, hoort of leest. Het kan je zo raken dat er bewust of onbewust een zaadje bij je wordt gepland voor later.

Nu terugkijkend op de tijdlijn van mijn leven zie ik die momenten waar er kleine zaadjes gepland zijn, waar ze water hebben gekregen en die zich nu aan het ontkiemen zijn.

1990-1995: De Premier Vision beurs in Parijs waar we vanuit ons werk als ontwerpster altijd naar toe gingen. Het hoogtepunt van de dag op de beurs was voor mij de Audio Visual, het woord alleen al vond ik fantastisch, van de modegoeroe en Trendsetter Lideweij Edelkoort. Gebiologeerd bekeek in de beelden en analyseerde hoe ze synchroon aan de muziek wisselden. De beelden die ze koos van voor de thema’s waren al briljant, zo mooi bij elkaar uitgezocht. Van Skin tones met softe lichte muziek naar donkere androgyne beelden waarbij de muziek kwam aanzwellen en steeds dramatischer werd. Het liefst keek ik de hele dag naar dat scherm want de beurs daar vond ik niet veel aan.

1995-1999: Een collega bij het mode merk Lapagayo, waar ik in die tijd daarna werkte, nodigde mij en mijn collega’s uit in het Amsterdamse bos waar een voorstelling zou zijn in het bostheater. 2 dingen bleven me bij van die avond. De muggen maar vooral de plek. Ik kreeg het beeld van een enorm scherm voor me die in het bos stond en waar beelden op kwamen met muziek, mijn beelden. Ik fotografeerde toen nog niet.

2005: Confessions on a Dance Floor, het concert van Madonna. Haar stem, live, viel me tegen, maar het dansen en vooral de Videobeelden maakten alles goed. Gedigitaliseerd beeld, video en passende muziek is voor mij genieten. Het beroep VJ (video jockey) werd in die tijd ook geboren, het leek mij een fantastisch baan maar niet een die ik ambieerde, ik had een super leuke baan. Maar die video’s….

2006: Mijn uitstapje naar website ontwerpen waar Flash en dreamweaver voor die tijd de de programma’s waren waar je bewegend beeld mee kon maken voor je website dus ik volgde een korte cursus. Wordpress was echter in opmars en ik besloot ermee te stoppen. Maar mijn eigen websites maken blijf ik super leuk vinden dat heb ik er in ieder geval aan overgehouden.

2007: Ik kocht mijn eerste camera in 2007. Ik kon beelden gaan creëren. En de rest is bekend. Mijn grote passie werd fotografie.

2013: Ik wilde zo graag filmpjes maken met beeld en geluid dat ik besloot filmpjes te maken van de beelden van workshop deelnemers en die op mijn website te zetten. Werken met muziek en beeld is heerlijk, het heeft met emotie te maken en het raakt mensen, het raakt mij.

2015: Crea Pixperience. Mijn eerste lezing voor een groot publiek met, hoe kan het ook anders, een audio visual moest erbij komen. Eindelijk op het grote scherm met muziek, wat was dat genieten. Met maar liefst 9 schermen, mijn adrenaline was hoog die dag.

 

2017: Ik ben het zat, de drang naar echt filmen sluimert al even maar de functie zit niet in mijn camera. Ik heb geen geld geld voor een nieuwe camera of een film camera. Of wil ik nu liever een drone? Ik kan niet kiezen al zou ik het geld hebben dus gelukkig heb ik het niet. Ach al die regels in Nederland worden steeds erger voor een drone dus doe dat maar niet.
In de zomer van dat jaar gaan we naar Roemenië en door mijn rug is het verstandig om niet mijn grote camera te gebruiken. Wat als ik eens mijn telefoon meeneem en daarmee ga filmen? Kijken of ik het echt wel zo leuk vind. Ik lees en bekijk veel video’s over filmen met de telefoon en besluit op deze manier te beginnen met filmen. Minimale kosten en eerst eens kijken of ik het wel zo leuk vind. Die filmpjes kun je ook editen. Misschien vindt ik editen niet eens leuk en voorkom ik zo kosten voor iets wat misschien wel in de kast blijft liggen. Vele filmpjes werden gemaakt met de telefoon maar van editen komt het niet echt. Er zijn weer nieuwe ideeën voor workshops ontstaan, smartphone workshops. Nieuwe ideeën die geld zouden kunnen creëren voor een nieuwe camera want die was wel aan vervanging toe. Een ding is zeker, een camera met filmoptie is een must. Het voordeel van veel dingen leuk vinden en veel ideeën hebben is ook dat je een idee makkelijker los kan laten voor iets wat even belangrijker is op dat moment en wat je ook leuk vindt. Ondertussen breid ik mijn kennis uit en bekijk ik reviews over camara’s voor filmen en tutorials voor Premiere Pro. Hierdoor krijg ik een veel beter beeld van wat ik nu echt wil en wat ik eventueel nodig heb. 

2019: Toen ik dit jaar terug kwam uit Alaska was me een ding duidelijk, na de vakantie die gelijk erachter gepland stond, zou ik een nieuwe camera aanschaffen en wel de Nikon Z6. En dat deed ik. Een kleinere en lichtere systeemcamera met filmmogelijkheden. En ik ben nog steeds super blij met mijn keuze.

Eindelijk ben ik daar waar ik wil zijn. Aan het begin van een nieuw avontuur. Ja aan het begin want de weg ernaar toe vind ik het mooist. Het leer proces. En ook dat vindt ik super leuk om te delen. Niet gelijk gelikte filmpjes maar mijn eerste pogingen. Ik weet ook dat juist door gewoon te gaan beginnen dat het gaat groeien. Ik moet een doel hebben om het programma te leren kennen en te gebruiken. En het is zo leuk. Hele tutorials zuig ik op. Zoals altijd wil ik gelijk teveel dus ik dwing mezelf met ‘simpele’ fimpjes te beginnen. En wat een energie krijg ik ervan. Ik doe het nu nog alleen mijn camera uit de hand, dus steady zijn die beelden niet maar je kan wel goed oefenen en daar gaat het om. De rest komt wel. Ik ga met volle teugen genieten en zie wel waar het naar toe gaat.

Via mijn youtube kanaal kun je mijn weg hierin volgen. Het eerste korte filmpje wat ik geëdit heb in Adobe Premiere Pro is van springstaartjes. Gefilmd met de Loawa 25mm, 5x vergroting, uit de hand. En mijn filmpje van ‘aards vuurwerk’ en tevens kerstwens is op delfde manier gemaakt en met dezelfde lens. Geweldig om zo het nieuwe jaar in te gaan met een nieuwe uitdaging en nog zoveel te leren. Heb jij ook een nieuwe uitdaging voor het volgende jaar?

Alle foto’s zijn gemaakt met de Loawa 25 mm uit de hand met een lampje erbij.

Instagram
LinkedIn
LinkedIn
Share
RSS

Privacy Preference Center

error: Content is protected !!