Vol ongeloof staar ik naar een zwart scherm…het geheugen van uw smartphone is vol….. NEE, niet nu!!! Het is zo mooi op dit moment. Maar het lukt me niet om nog een foto te maken. Tegen beter weten in ram ik nog een paar keer op het afdrukknopje, maar er gebeurt niets. Het scherm blijft zwart. Uiteindelijk druk ik op mijn startknop om naar mijn fotobibliotheek te gaan en een aantal filmpjes en foto’s weg te gooien. Maar hoeveel ik ook weggooi het scherm blijft zwart en ik kan geen foto meer maken.

Met een telefoon kijk ik nog breder en beter. Ook in steden vind ik soms de natuur terug zoals hier op het fietspad.
I
k wilde een foto van de afgebladerde verf maken en gelijk viel deze boom met wortels me op.
Het fotograferen van structuren doe ik al jaren met mijn smartphone maar met mijn spiegelreflex pas de laatste
2 jaar
intensiever.  En dat is door de smartphone gekomen. 

Daar sta ik dan…..Er zit niets anders op dan alleen maar te gaan wandelen. Wat in eerste instantie ook mijn plan was geweest want mijn rug had beweging nodig. En na een superleuk, maar druk workshopjaar was het ook nodig om even mijn hoofd leeg te maken en eventueel weer nieuwe creatieve ideeën naar binnen te laten stromen. Maar natuurlijk kon ik de verleiding weer niet weerstaan en moest ik weer zo nodig fotograferen. Maar het is pijnlijk duidelijk, het is niet de bedoeling dat ik vandaag nog ga fotograferen. In plaatst daarvan mag ik in het NU zijn, en gewoon genieten van de natuur. Echt even opnieuw opladen. Ik ben blij dat ik alleen maar mijn telefoon nu voor ‘niets’ bij me heb en niet mijn hele camera tas.

Normaal zoek ik meer onscherpte in mijn foto’s maar door de smartphone is dat ook meer aan het veranderen.
DE HDR functie op de smartphone zorgt in deze foto er ook voor dat de achtergrond nu zijn kleur houdt
en er een mooi contrast is in warme en koele kleuren. Gemaakt met groothoek lensje op de smartphone. 

Ik heb altijd al meer met mijn smartphone gefotografeerd dan met mijn spiegelreflex camera. In en om het huis, tijdens familie samenzijn, met vriendinnen, in de tuin, tijdens wandelen en op vakantie. Op vakantie maak ik behalve met mijn spiegelreflex camera, ook nog eens foto’s met mijn smartphone op alle locaties. Daarnaast gebruik ik de smartphone ook als een soort kopieer-apparaat om inspirerende dingen op internet met een schermafdruk te verzamelen om niet te vergeten. En omdat mijn spiegelreflex camera geen filmoptie heeft – wat altijd nog een wens van me is-  ben ik begonnen om te filmen met mijn smartphone. Ik heb hem dus altijd bij me. Of dát zo ‘smart’ is heb ik tot nu toe altijd betwijfeld want het is erg verslavend. 10 minuten later, dieper in het bos, realiseer ik me hoe heerlijk het is om alleen maar te wandelen. Hoeveel meer ik nu zie. Soms moet je gewoon even alles loslaten en alleen maar genieten.

LInks: Een ‘boom’ op een blad. Rechts: Ook met je smartphone kun je gadgets voor je lens houden
wat in dit geval de flairs breekt en meer sfeer aan de foto geeft en de heiige sfeer versterkt. 

Misschien is mijn smartphone ook wel de reden waarom ik niet zo’n fanatieke fotograaf ben met mijn spiegelreflex camera. Ik fotografeer toch wel elke dag met mijn smartphone. Ik sta niet gelijk buiten als het gesneeuwd heeft. Hoe mooi ook, het is geen must voor mij. Ik hoef geen prijswinnende foto te maken dus de kwaliteit van mijn foto’s is ook niet het belangrijkste. Gewoon lekker fotograferen en creatief bezig zijn, dat is waar het mij om gaat.

Links: Met een groothoeklensje genomen. Rechts: Het zwart wit filter op je smartphone laat gelijk zien
wat het doet met je foto terwijl je bezig bent. Dit kan niet met alle ‘gewone’ camera’s of je moet met
liveview werken wat niet altijd makkelijk is. De berkenbast krijgt voor mij daardoor gelijk
een andere dimensie, in dit geval een Chinese tekening van bergen. 

Toch was het tot afgelopen vakantie altijd een dilemma welke camera en lenzen ik mee zou nemen op vakantie. Maar afgelopen zomer zat er niets anders op dan alleen met mijn telefoon te fotograferen doordat mijn rug niet wilde meewerken. De spiegelreflex was even te zwaar. Ik kocht 3 kleine lensjes voor mijn smartphone. Een telelens, groothoek en een macrolensje. En ik had één doel. Erachter komen hoe ik creatief kon fotograferen met mijn iPhone zonder gelijk apps te gebruiken? En daar kwam ik achter. Maar het bracht me nog veel meer.

Een macrolensje voor de smartphone is voor mij toch wel belangrijk. De meeste lensjes vergroten
zo enorm dat je wel bovenop je onderwerp zit, maar met het juiste licht wordt het wel een feestje om te zien. 

Door te experimenteren met mijn smartphone kreeg ik nieuwe creatieve ideeën die ik kon gebruiken in mijn fotografie en workshops. Door het groothoeklensje veel te gebruiken op mijn iPhone wakkerde ik ook het vuurtje weer aan om dat meer te doen met mijn ‘gewone’ groothoeklens en nu maak ik er andere foto’s mee dan voorheen. Met mijn smartphone zocht ik andere lichtsituaties op en ik wist die steeds beter te vangen. Die lichtsituaties zoek ik nu ook op in mijn macrofotografie. En die onverwachte wisselwerking vind ik geweldig en heeft me verrast. Ik krijg steeds weer nieuwe ideeën als ik met mijn smartphone op pad ben. Dankzij mijn rug kwam een lang uitgesteld plan om creatieve smartphone-workshops te gaan geven weer dichterbij. Maar zo werkt het ook voor mij. Zodra ik zelf vol enthousiasme ben voor iets, dan ben ik er klaar voor. Het is toch wel ‘smart’ geweest om meer tijd in die smartphone te stoppen. Want alleen al het plezier wat ik ermee heb is het waard! Iets kleins kan ook groot worden, als je er maar in gelooft!

Fotograferen in de selfie stand met een macrolensje geeft je de mogelijkheid om onder je onderwerp
te kruipen terwijl jij dat niet hoeft te doen. Je kunt gewoon op je schermpje meekijken.
Zet je de zwart wit filter aan dan krijg je gelijk een meer abstract beeld.