Review Olloclip Macro Pro Lens set voor Iphone 7/8 plus

Zoals jullie je misschien nog wel herinneren maakte in ik april een review van de Olloclip iPhone 7/8 – 7/8 plus core lens. Deze lenzenset van Olloclip heeft een fisheye, super-wide angle en een macrolens met 14X vergroting. Met de 14x vergroting zit je al redelijk dicht op je onderwerp. Als macrofotograaf heb ik graag meer keuze dan één afstand tot mijn onderwerp.

Ik was daarom erg benieuwd wat de Macro Pro Lens set mij te bieden had. In deze set zitten namelijk drie macrolensjes. De vergrotingen van deze lensjes zijn 7X, 14X en 21X.

Unboxing

In het doosje vind je 2 pendant houders. Een voor de iPhone 7/8 en een voor de iPhone 7/8 plus. Daarnaast vind je een kleine snelstarthandleiding, de drie macrolensjes, een kleine musketonhaak en 2 lenskapjes. Ook zitten er nog 2 lege lenshoudertjes in.

Olloclip macro pro set iphone 8 plus
Olloclip macro pro set iphone 8 plus
Olloclip macro pro set iphone 8 plus

3 macrolenzen met Pendant Stand en Instafocus Hood

Het fijne van deze Olloclip Macro Pro lens set is dat ook hier, net zoals bij de Olloclip Core set, alle drie de lensjes in een houder zitten. Je hebt ze dus altijd bij elkaar.
De Pendant stand heeft een musketonhaak waardoor je de houder gemakkelijk aan je tas of sleutelbos kunt bevestigen zodat je de lenzen altijd bij de hand hebt. Bovendien kan je je iPhone hiermee neerzetten, wanneer je de pendant stand op je telefoon bevestigt. Zie ook mijn vorige review. Aan de ene kant van de Olloclip bevindt zich de Macro 21x lens. Aan de andere kant vind je de Macro 14x lens. Draai deze los om de Macro 7x lens eronder te gebruiken. Er wordt ook een ‘Instafocus Hood’ meegeleverd. Dit is een lenskap waarmee je licht en reflecties op je lens tegenhoudt, zodat je beter kunt focussen. Uit ervaring weet ik nu dat de kapjes niet altijd kunt gebruiken, zeker niet bij de 21X vergroting, want dan zit je dichterbij je onderwerp dan de lengte van de kap.

olloclip pendant stand
olloclip pendant stand
olloclip pendant stand

Connect systeem om snel van lens te wisselen

Speciaal voor iPhone 7 en 8 heeft Olloclip het Connect systeem ontwikkeld, waarmee je snel van lens kunt wisselen. Je hoeft namelijk de houder niet te wisselen, maar alleen je lens. Zo heb je heel snel de juiste lens voor de juiste omgeving gewisseld voor je smartphone camera.
Ik merk echter dat ik sneller werk door de houder eraf te halen en om te draaien dan de kleine lensjes eruit te halen en om te wisselen. Daar ben ik niet zo handig in.
De lensjes zijn overigens alleen uitwisselbaar met andere lenzen voor de iPhone 7/8.
De Multi Device Clip en de lenzen voor de iPhone X maken allebei gebruik van het nieuwe(re) Connect X systeem, deze zijn wel allemaal uitwisselbaar met elkaar.

Te gebruiken op zowel voor- als achtercamera

Om de lenzen van Olloclip te gebruiken hoef je ze alleen maar over de bovenkant van je telefoon te schuiven. De lensjes werken op zowel de camera aan de achterkant als op de selfie camera aan de voorkant van je telefoon. Voor macrofotografie vind ik dit zeker handig want het komt wel eens voor dat ik een onderwerp van de onderkant wil fotograferen en dan gebruik ik de selfie camera. Op deze manier zie je ook precies wat je doet.

Screen protector

Aangeraden wordt om de Olloclip zonder screenprotector te gebruiken. Maar de Olloclip lenzen voor de iPhone 7 en 8 zijn zo ontworpen dat ze gebruikt kunnen worden samen met een dunne screen protector en dat klopt. Het is wel verstandig om altijd voorzichtig te zijn. Lees ook even mijn andere review waarin ik meer vertel over de screen protector.

Werken met de 3 verschillende macro lensjes.

Met het macrolensje met 7X vergroting kun je goed vanuit de hand fotograferen. Werk je met het macro lensje met 14X vergroting, dan is dit al een stuk lastiger en het macrolensje met 21X vergroting geeft je helemaal een uitdaging. Maar daar hou ik nu juist wel van. Ben je in de natuur aan het fotograferen, dan beweegt je onderwerp al snel door de wind. Iedere beweging die je zelf maakt, wordt ook extra uitvergroot. Een Joby statief zou dan een oplossing kunnen zijn, maar met de 14 X en 21 X vergroting heeft het vaak geen zin omdat je zo dicht op je onderwerp werkt dat je het statief niet kwijt kunt.
De iPhone heeft gelukkig de Burst optie op de camera zitten. Deze optie schakel je in door de opnameknop langer ingedrukt te houden. Zolang je de knop ingedrukt houdt, blijft je iPhone foto’s maken. De kans is dan groter dat er een scherpe foto bij zit. Daarnaast probeer ik tijdens het fotograferen mijn polsen zo goed mogelijk te ondersteunen. Dit helpt ook om beweging tijdens het fotograferen tegen te gaan.

Conclusie:

  • Ik ben erg blij dat deze Olloclip Macro set mij 3 opties biedt om mijn onderwerp te fotograferen. Op deze manier kan ik veel meer spelen met een onderwerp. De ene keer nodigt een onderwerp uit tot heel dichtbij fotograferen, de andere keer juist weer verder weg. Zeker als het onderwerp wat groter is.

    De set is natuurlijk niet alleen mooi voor in de natuur. Je kunt ook prachtig structuren vastleggen van oppervlaktes of bijvoorbeeld geweven stoffen.

    De kwaliteit van de beelden is echt goed, zeker wanneer je vanaf statief kunt werken. Kortom, ik ben erg blij met deze Olloclip iPhone 7/8 plus Macro Pro Lens set.

Voorbeelden

Onderstaande beelden zij allemaal gemaakt met de Olloclip Macro Pro set lens. Ga over de foto heen met je muis en je ziet met welke macro lens de foto gemaakt is.
Van links naar rechts: Standaard camera app, 7 X , 14 X en 21 X vergroting.

Wil je de foto’s groter zien neem dan een kijkje in de portfolio Olloclip macro.