Review Lensbaby Double Glass optic II

In een nieuw jasje gestoken.

Toen Sjoerd van Transcontinenta mij vroeg of ik een nieuw item van Lensbaby wilde uitproberen was ik erg benieuwd wat het zou zijn. Mijn verbazing was groot toen ik zag dat de Double Glass optic deze keer in een nieuw jasje was gestoken. Eerst de Soft Focus en nu de Double Glass optic. Is dit een toegevoegde waarde voor je Lensbaby collectie vroeg ik mij af?

Handmatige lens.

Ook met deze Double Glass II optic moet je handmatig scherpstellen. Of je de Double Glass II optic nu in de Composer Pro houder gebruikt of in de (fixed body) rechte houder. In je foto bewerkingsprogramma zul je namelijk geen info terug vinden over je diafragma. Alleen je iso en sluitertijd worden doorgegeven door de electronica van je camera. Wil je achteraf weten in welke diafragma je hebt gewerkt dan zul je jezelf moeten aanleren om serietjes te maken van meerdere diafragma’s. Ik vind dat persoonlijk niet belangrijk want ik kijk alleen naar het eindresultaat en reageer daar op. Ik houd ervan om iedere keer weer opnieuw te experimenteren en me te laten verrassen door te kijken wat er gebeurd als ik met het diafragma speel.

Wat is het verschil met de oude Double Glass optic?

Bij de oude Double Glass optic verander je het diafragma door de bijgeleverde losse diafragma ringetjes door middel van een magnetisch houdertje erin te plaatsen. De nieuwe versie heeft een vaste diafragma ring die uit 12 blades bestaat en handmatig te verdraaien is. Deze bevat diafragma’s F2,5 tot F22. Zoals in de review van de Soft Focus II optic gaf ik al aan dat ik graag experimenteer en daarvoor houd ik liever de snelheid erin om in de flow te blijven. Een vaste diafragma ring is voor mij daarom veel fijner werken. De oude Double Glass optic had diafragmaringetjes met een ronde opening erin. Omdat het diafragma nu een vaste ring is, is dat niet meer nodig, maar er zitten wel de fancy diafragma ringetjes in die allemaal verschillende vormpjes geven in de achtergrond/bokeh.

Je hebt inmiddels ook de Creative Optic. Hierbij krijg je ook dezelfde diafragmaringetjes met de verschillende figuurtjes erin. Nu vraag je je misschien af of het zin heeft om de nieuwe Double Glass II optic aan te schaffen als je de creative optic al hebt. Zelf was ik persoonlijk niet zo’n fan van de creative optic omdat ik de resultaten niet scherp genoeg vond. De kwaliteit van het glas is minder van kwaliteit, meer een plastic look in de foto. Ook zie je in het bokeh vaak gekleurde randen wat ik persoonlijk niet altijd even mooi vind. Ik was blij te zien dat de Double Glass II optic meer scherpte geeft in de sweet spot en ook een helder bokeh heeft zonder kleuren erin. De Double Glass II optic lijkt precies op de Soft Focus II optic qua uiterlijk. Alleen geeft deze Soft Focus II optic een soft glow over je hele foto wat de Double Glass II optic niet heeft. Er zitten bij de Soft Focus II optic minder verschillend diafragmaringetjes bijgevoegd. Ze zijn dus wel degelijk alle 3 verschillend.

Conclusie:

De Double Glass II Optic is samen met de verschillende diafragma ringetjes een super leuke creatieve optic. Of je hem moet aanschaffen als je de oude al hebt is aan jou. Bij de oude versie kreeg je volgens mij niet standaard de verschillende diafragma ringetjes erbij maar kon je die toen wel los kopen. Bij de nieuwe optic zitten die er wel standaard bij. Ik vind persoonlijk de vaste diafragma ring fijner en sneller werken om een ander resultaat te krijgen dan bij de oude. Bij de oude Double Glass optic had je ook de mogelijkheid om een speciaal figuurtjes bokeh ringetje in de optic plaatsen maar dan had je niet de mogelijkheid om ook nog eens je diafragma aan te passen. Dus dat is zeker een verschil met de oude optic. De special Effects zijn weer geweldig zodra je met water, tegenlicht en de diafragma ringetjes gaat werken. Als je een echte Lensbaby fan bent is het zeker weer een leuke aanwinst in de Lensbaby familie erbij.

Al deze beelden zijn met de Nikon Z6 I full frame camera gemaakt met de Lensbaby Composer Pro II houder waarin de Double Glass II optic zat. De macro beelden zijn gemaakt met behulp van de Lensbaby Macro converters. Wil je nog meer resultaten zien, bekijk dan mijn Lensbaby Double Glass II portfolio.

Instagram
LinkedIn
LinkedIn
Share
RSS

Privacy Preference Center

error: Content is protected !!