Review Lensbaby LM-10

De Lensbaby LM-10 voor Iphone.
Zoals ik vorige keer al beloofde deze keer een review over de Lensbaby LM-10 Iphone camera. Ik heb eigenlijk nog nooit een losse camera voor mijn Iphone uitgeprobeerd dus ik was er erg nieuwsgierig naar. De blog kun je ook op Zoom.nl lezen.

Foto 1_LM10

Links de Iphone LM-10 rechts in de elastische houder.

De Lensbaby Iphone LM-10 wordt geleverd met een handig elastisch houdertje waar je hem in kunt stoppen. Deze kun je bijvoorbeeld aan je sleutelbos hangen, zodat je hem altijd bij je hebt. Daar is over nagedacht! Ook krijg je magneetstickertjes meegeleverd die je rond “het oog” van de camera moet plakken. Hierop plaats je de Lensbaby die door de magnetische werking gelijk goed en stevig blijft zitten.

Foto 2_LM10_iPhone

Links LM-10 dmv magneetsticker op de Iphone geplaatst. Rechts” de Lensbaby app.

Als eerste kwam ik erachter dat je voor dit leuke cameraatje een Lensbaby app moet downloaden via internet. Dit downloaden is natuurlijk zo gedaan. Hoewel het een vrij eenvoudige app is, is het zoals bij de meeste apps even puzzelen wat je nu precies kan en moet doen. Er zitten een aantal leuke kleurfilters op zoals ‘monochroom’, ‘sepiatone filter’ en ‘warm filter’. Ook zit er een raster optie op en er is een mogelijkheid tot filmen wat natuurlijk erg leuk is met de ‘sweetspot’ als middelpunt.

Foto 3

Voor deze beelden is de optie ‘warm filter’ gebruikt. Geen verdere nabewerking.

Het lensje heeft eigenlijk geen verdere opties nodig, want het kleine ronde scherptegebied (‘sweetspot ‘) is natuurlijk al bijzonder op zich. Na even zoeken kwam ik er achter dat je de ‘sweetspot ‘ ook kunt ‘verplaatsen’. Dit doe je door 2 keer te tikken op het schermpje. Er verschijnt dan een klein tekstje in beeld waarin staat ‘movable sweetspot ‘. Tik je weer 2 keer dan verschijnt er ‘centered sweetspot ‘. Het werkt echter niet hetzelfde als bij een Lensbaby want je kunt het lensje niet buigen. Bij een gewone Lensbaby blijft je onderwerp staan en verbuig je de lens naar waar jij het scherp wilt hebben in het beeld. De compositie kun je daarbij hetzelfde houden. Bij de LM-10 is het echter zo dat je niet alleen de ‘sweetspot ‘ verplaatst, maar je hele onderwerp gelijk meeneemt. Zie de 2 foto’s hier beneden van de bomen. De ‘sweetspot ‘ heb ik hier naar rechtsboven verplaatst op de rechterfoto. Je ziet, het onderwerp is mee verplaatst met de ‘sweet spot. Neem ook even een kijkje op de lensbaby site waarop een filmpje staat van de LM-10. (http://lensbaby.co.nl/Mobile-LM-10)

Foto 4

Rechter beeld, de ‘sweetspot’ is vanuit het midden naar rechtsboven verplaatst

De ‘sweetspot ‘ is erg klein, dus je krijgt behoorlijke vervormingen, wat natuurlijk juist de fun van een Lensbaby is. Bij grotere onderwerpen, zoals een paard, is het lastig om beiden kanten van het dier scherp te krijgen omdat het scherptegebied zeer smal is. De sweetspot verplaatsen om dit probleem op te lossen werkt niet omdat, zoals hierboven uitgelegd, het onderwerp dan in zijn geheel mee verplaatst. Het ziet er in ieder geval lekker creatief uit.

Foto 5 Voor portretten is de LM-10 ook ontzettend leuk al heb je met het hoofd van een paard een hele uitdaging. Zeker als het dier heel veel interesse toont voor de iPhone LM-10m camera, zoals bij mij het geval was. Je krijgt soms zeer lachwekkende resultaten. Foto 6 De lens is door de magneetstrip universeel te gebruiken op populaire Androidtoestellen met JellyBean of Kitkat en iOStoestellen vanaf iPhone 4S. Afhankelijk van de kwaliteit van je telefoon zullen de foto’s er op iedere camera weer anders uitkomen. Ik heb zelf mijn iphone5 gebruikt. Foto 7 Foto 8 Haal je de Lensbaby LM-10 van je camera af dan kun je nog steeds de app gebruiken, maar dan logischerwijs zonder de ‘sweetspot’. Wel is het mogelijk dat het beeld op de kop wordt weergegeven. Met het instellingen-wieltje in de linker bovenhoek op het scherm kun je dit aanpassen.Tik er een keer op en een groen schermpje met tekst verschijnt waarbij je links bovenin een schuifknopje ziet staan met daarbij de tekst ‘flipped camera’. Tik hierop en het beeld wordt ‘normaal’ weergegeven. Klik dan op ‘done’ en je keert weer terug naar de camera functie. Kortom, het is een erg leuk hebbedingetje, eenvoudig in gebruik en waar je creatieve beelden mee kunt maken. Er hangt wel een stevig prijskaartje, maar dan heb je ook wel iets aparts.